• 02
  • Kasım
Foto

Tüp Bebek Hangi Durumlarda Yapılır?

Tüp bebek nedir, hangi durumlarda uygulanması doğrudur?

Tüp bebek tedavi yöntemleri normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin üreme sisteminde meydana gelen çeşitli aksamalardan kaynaklanan sorunların ekarte edilmesi ile, sağlıklı çocukların dünyaya gelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle kadın ya da erkeğe bağlı problemlerin belirlenmesi amacı ile tedaviden önce bazı test ve tetkikler yapılarak, sorunlara yönelik tedavi şekli belirlenir.

Tüp bebek hangi durumlarda yapılır?

Çiftlerin bir yıl boyunca düzenli olarak, korunmasız cinsel ilişkide bulunmasına rağmen, çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık denir. Bu doğrultuda başvuran hastalara yapılan değerlendirme sonucunda uygun tedavi yöntemi belirlenirken, ciddi kısırlık vakalarında yardımcı üreme yöntemlerinden faydalanılır. Tüp bebek tedavi yöntemleri aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır:

  • Fallop tüplerinin tıkalı olduğu saptanmış ya da cerrahi bir müdahale ile tüplerin alınmış olması durumunda
  • Açıklanamayan kısırlık vakalarında
  • Erkeğin üreme hücrelerinin yumurtayı dölleyebilecek kabiliyetinin olmadığı durumlarda ( sayı, şekil ve hareketlilik gibi )
  • Tedavisinin yapılmasına rağmen gebelik elde edememiş çikolata kisti hastalarına
  • Yumurtlama problemi olan, polikistik over sendromu olan hastalara
  • Doğuştan gelen, döllenmeyi engelleyecek anatomik bozukluk durumlarında
  • İmmünolojik kısırlık durumlarında
  • Yumurtlama ve aşılama tedavisinden olumlu sonuçlar elde edilemeyen hastalara tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Daha önce ameliyatla yumurtalıkları alınan kişilere tüp bebek uygulaması yapılabilir mi?

Bir anne adayının ameliyatla her iki yumurtalığı alınmış ise tüp bebek tedavisi uygulanamamaktadır. Yumurta üretilemediği ve hormon üretimi yetersiz olduğu için çocuk sahibi olunması mümkün değildir.

Mikroenjeksiyon yöntemi hangi durumlarda yapılır?

  • Ciddi derecede sperm sayı ve hareket bozukluklarında
  • Sperm hücrelerine karşı antikor üretilmesi durumunda
  • Daha önceki tüp bebek tedavi yöntemlerinin başarısız olması
  • Boşalma durumunun olamaması ya da menide sperm olmaması durumunda; mikroTESE yöntemi ile testislerden sperm elde edilir
  • Sperm kanalarının doğuştan olmaması
  • Fibrozdan kaynaklanan epididimal sperm toplanamaması durumunda
  • Bilateral ejakulatuvar duktus obstrüksiyonu durumunda uygulanmaktadır.

Daha önce operasyonla tüpleri (yumurta kanalları) alınanlara tüp bebek uygulaması olur mu?

Çeşitli operasyonlar sebebiyle tüpleri alınan kadınlara tüp bebek yöntemi uygulamak mümkündür. Operasyonla tek tüpü alınmış bir kadının doğal yollarla çocuk sahibi olabilmesi de mümkündür.

Çiftlerin çocuk sahibi olmasını engelleyen durumlar nelerdir?

Çocuk sahibi olmayı engelleyen başlıca durumlar kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin gebelik için yeterli bir kapasitede olmamasından kaynaklanır. Ancak üreme fonksiyonelliğinin yitirilmesine neden olan birçok etkili faktör bulunmaktadır. Kadınların doğurganlık özelliğini kısacası yumurta rezevlerini, etkileyen en yaygın sorun çikolata kistidir. Çikolata kisti, rahim içinde yer alan astar dokunun rahim dışında, karın içinde herhangi bir organa yerleşmesi sonucunda meydana gelir. Rahim içini döşeyen astar doku endometrium tabakasıdır. Her ay düzenli olarak gerçekleşen adet kanamasını sağlayan endometrium tabakası, hormonların etkisi ile kalınlaşıp incelerek doku kalıntılarını bırakır ve rahimden gelen bir miktar kan ile birlikte dışarıya atılır. Ancak endometriumun rahim dışında konumlanması halinde, bu davranışa devam ederek çevre dokularda adezyonlara yani yapışıklığa neden olur. Özellikle yumurtalıklara ve fallop tüplerine yerleşmesi halinde, tıkanıklığa neden olarak kısırlık sorununa yol açabilir. Kistik oluşumun yumurtalıklara yakın yerlerde meydana gelmesi ile salgıladığı bazı hormonal maddeler deformasyona neden olurken, yumurtalık fonksiyonlarına zarar vermektedir. Tüm bu olumsuz etkilerin yarattığı kalıcı hasarlar nedeni ile yumurtlama bozukluğunun ileri yaşlarda meydana gelmesi halinde, yumurta rezevlerinin azalmasına bağlı olarak çoğu zaman tüp bebek tedavilerinin başarısını da düşürmektedir. Bu nedenle hastalığın ileri boyuta ulaşmadan önce mutlaka tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurulması önerilir. Genetik hastalıklar, genital enfeksiyonlar, çevresel faktörler ve doğuştan gelen üreme sistemindeki anormallikler gibi birçok faktöre bağlı olarak döllenme gerçekleşmeyebilir. Ayrıca ileri yaş faktörü kadınların yumurta rezervlerini etkileyen en önemli unsurdur. Bu nedenle kadınlar, üreme çağındaki dönemler içerisinde çocuk sahibi olamıyor ise, vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Yumurta fonksiyonları tüp bebek tedavi başarısını etkileyen en önemli etkendir. Bunun yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsüne sahip olan bireylerin de mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.

ETİKETLER