• 02
  • Kasım
Foto

Zigot Intrafallopian Transfer (ZIFT)

Zigot Intrafallopian Transfer (ZIFT) Nedir?

ZIFT, in vitro fertilizasyon ve embriyo transferi ile benzer bir yardımcı üreme prosedürü olup, döllenmiş embriyo uterus yerine fallop tüpüne aktarılmaktadır. Döllenmiş yumurta direkt olarak tüplere aktarıldığından, işlem tüp embriyo transferi (TET) olarak da adlandırılır. Doktorunuz yumurtanın döllenmesini sağlayacak daha büyük bir şansa sahip olduğundan bu işlem gamete intrafalopia transferinden (GIFT) daha başarılı olabilir. ZIFT’nin çalışması için kadınların sağlıklı tüpleri olmalıdır. ZIFT ve GIFT arasındaki en büyük fark, GIFT’de bir sperm ve yumurta karışımı kullanıldığında, ZIFT, döllenen bir yumurtayı doğrudan fallop tüplerine aktarmasıdır.

ZIFT nasıl uygulanır?

ZIFT, aşağıdaki adımları içeren yardımcı bir üreme prosedürüdür:

  • Bir kadının yumurtalıkları, birden fazla yumurta üretme ihtimalini artırmak için ilaçlarla uyarılır.
  • Yumuralar daha sonra bir aspirasyon prosedürü ile toplanır.
  • yumurtalar, zaman çerçevesi haricinde IVF ile özdeş bir prosedürde bir laboratuarda döllenir. ZIFT prosedürü sırasında döllenmiş yumurta, düzenli bir IVF döngüsünde kullanılan 3-5 güne kıyasla 24 saat içinde transfer edilir.
  • Döllenmiş yumurta daha sonra bir kateterin fallop tüpünün derinine yerleştirildiği ve döllenmiş yumurtaların enjekte edildiği bir laparoskopik prosedür ile aktarılır.
  • Son adım erken gebelik belirtilerini izlemektir. Doğurganlık uzmanı muhtemelen gebeliğin olup olmadığını belirlemek için bir kan testi kullanacaktır.

Kimler ZIFT ile tedavi edilmelidir?

ZIFT, aşağıdaki durumlar dışında herhangi bir infertilite sorunu için seçilen tedavi şekli olabilir yardımcı bir üreme prosedürüdür:

  • Tubal blokaj
  • Önemli tüp hasarı
  • Ağır intrauterin yapışıklıklar gibi uterusta anatomik bir problem
  • Bir yumurtaya nüfuz etmeyen sperm

ZIFT, en az bir yıl çalıştıktan sonra gebe kalmayı başaramayan ve intrauterin dölleme (IUI) ile beş ila altı çevrim yumurtalık stimülasyonunda başarısız olan çiftler tarafından sıklıkla seçilir.

ZIFT ve In Vitro Fertilizasyon (IVF) arasındaki ortak noktalar nelerdir?

ZIFT ve IVF her ikisi de bozuk fallop tüpleri gibi daha ciddi infertilite sorunlarına sahip kadınlar için uygun tedaviler olma eğilimindedir. ZIFT ve IVF hem embriyo kültürü içerir. ZIFT ve IVF hem doktorlara, sadece transfer için en iyi embriyoları seçme fırsatı sunar. ZIFT döllenmiş embriyo fallop tüpüne aktarırken, IVF ve embriyo transfer prosedürleri döllenmiş embriyonun uterusa yerleştirilmesine neden olur. ZIFT prosedürü, embriyoların tüp içine aktarılmasının laparoskopi denilen ekstra cerrahi prosedür gerektirmesi nedeniyle IVF’den farklıdır. Bazı çiftler, infertilite yöntemlerini araştırmadan önce daha geleneksel veya karşı mücadele çabalarını keşfetmek istiyorlar.