• 02
  • Kasım
Foto

Tüp bebek ile Mikroenjeksiyon Arasındaki Fark

Mikroenjeksiyon (ICSI) nedir?

Tüp bebek tedavisi normal yollardan çocuk sahibi olmayı engelleyen başlıca kısırlık gibi oldukça komplike sorunlara çözüm yolu sunan, birçok teknik ile birlikte yardımcı üreme yöntemlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon bebek tüp bebek tedavi yöntemi ile dünyaya gelmiştir. Bu bebeklerin büyük bir çoğunluğu ise, mikroenjeksiyon tekniği ile başarılı bir gebelik sürecinin ardından dünyaya gelmiştir. Mikroenjeksiyon tekniği, baba adayından elde edilen tek bir sağlıklı sperm hücresinin anne adayından elde edilen yumurta hücresine mikroskop altında ince bir iğne ile direkt olarak enjekte edilerek, döllenmeye maruz bırakılmasıdır. Mikroenjeksiyon yöntemi, sperm sayısı ve hareketliliği yetersiz olan baba adaylarından elde edilen tek bir kaliteli sperm ile çocuk sahibi olabilme imkanını sağlamaktadır. Bu nedenle yumurtayı dölleyebilecek kabiliyete sahip olmayan spermler arasından yalnızca bir adet hareketli ve morfolojik özellikleri yeterli düzeyde olan sperm ile sağlıklı bir döllenme işlemi gerçekleştirildiği için, günümüzde en sık tercih edilen yöntemdir. Yumurta ile bir araya getirilmesinden sonraki aşamalar ise tüp bebek tedavisinde olduğu gibi ilerlemektedir.

Tüp bebek ile mikroenjeksiyon arasındaki fark nedir?

Klasik tüp bebek yani IVF ile anne ve baba adayından elde edilen çok sayıda üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi sonucu meydana gelen embriyolar arasından en kalitesinin seçilmesi ile anne adayının rahmine transfer edilmesidir. Mikroenjeksiyon tekniğinde ise baba adayından elde edilen spermler arasından yalnızca bir tanesinin mikroskop altında özel tıbbı iğne ile yumurta hücresinin içerisine enjekte edilmektedir. Kısacası IVF ile birden fazla üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi sonucu, spermin kendi başına yumurta hücresini döllemesi beklenir. Ancak ICSI tekniğinde ise direkt olarak tek bir spermin yumurtaya enjekte edilmesi ile döllenmeye maruz bırakılmasıdır. Bunun dışında tüp bebek ile mikroenjeksiyon tekniği arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Diğer işlemler de klasik tüp bebek aşamalarında olduğu gibi yapılmaktadır.

Mikroenjeksiyon (ICSI) tekniğinin avantajları nelerdir?

Mikroenjeksiyon tekniği ile yumurta içerisine sperm hücresinin direkt enjekte edilmesi ile döllenme ihtimali daha yüksektir. Ayrıca sperm sayısı ve kalitesi yeterli olmayan baba adayları için klasik tüp bebek tedavisinde embriyo elde etmek çok daha zordur. Hatta menide hiç sperm bulunamama azospermi durumlarında ise, tüp bebek tedavi mümkün değildir. Ancak mikroenjeksiyon tekniğinde, baba adayının testislerinden mikro TESE ile sperm hücresi elde edilerek, yalnızca bir adet yumurta hücresini dölleyebilecek kabiliyete sahip olan spermle bile döllenme gerçekleştirilebilmektedir.

Mikroenjeksiyon tekniği nasıl uygulanır?

Baba adayının meni örneğinin incelenmesi ile en kaliteli sperm hücresi tespit edilir. Sperm hücresinin hareketliliğini sağlayan kuyruk yapısına zarar vermeden, hassas mikroskobik kateter aracılığı ile alınır. Daha sonra anne adayından elde edilen yumurta hücresinin içine enjekte edilerek, döllenmeye maruz bırakılır. Ancak mikroenjeksiyon işleminden önce anne adayının yumurta hücresinin olgun olduğu metafaz 2 aşamasında olması gerekir.

Kimler mikroenjeksiyon (ICSI) tekniğinden yararlanabilir?

  • Sperm sayısı çok az ve azospermi vakaları
  • Sperm morfolojisinde %95’ten fazla bozukluğun olması
  • Daha önce klasik tüp bebek tedavisinde başarılı olamayanlar
  • Preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygulanacak çiftler
  • Açıklanamayan infertilite (kısırlık) vakaları
  • İnfertilite nedeni olan anti sperm- antikorların olması

Mikroenjeksiyon tekniği ile gebelik şansı nedir?

Mikroenjeksiyon yöntemi ile elde edilen hamilelik oranları, klasik tüp bebek tedavisine oranla daha yüksektir. Ancak başarıyı etkileyen anne adayını yumurta rezervleri ve yumurta kalitesinin iyi olması halinde, yaklaşık %50-80 arasında döllenme gerçekleşmektedir. Fakat mevcut sorunlara göre elde edilen embriyoların hepsi gebelikle sonuçlanmayabilir.

Mikroenjeksiyon tekniğinin maliyeti nedir?

Mikroenjeksiyon yönteminin maliyeti, tüp bebek merkezlerinin tecrübesi ve başarı oranlarına göre değişmektedir. Ancak klasik tüp bebek tedavi yönteminin maliyeti ile arasında pek bir fark yoktur.