• 02
  • Kasım
Foto

Aşılama Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kısırlık tedavileri kapsamında kullanılan tedavi yöntemleri arasında tüp bebek tedavisinden önce aşılama yöntemi gelir. Aşılama yöntemi, tüp bebek tedavisi kadar karmaşık ve zor olmayan, daha pratik ve maddi anlamda daha ulaşılabilir bir yöntemdir. Aşılama tedavisinde hedef ise; hamilelik için gerekli hormonların uygulanması ve yumurta gelişimine destek olunmasıdır. Bu faktörlerin dışında erkek adaydan elde edilen sperm hücrelerinin hamilelik ihtimalini arttırması için yıkanması ve hazırlanmasını da vardır. Hazırlanan spermler, anne adayının rahim ağzına transfer edilir.

Aşılama herkese uygulanabilir mi?

Aşılama tekniği her kısırlık sorunu olan çifte uygun bir yöntem değildir. Çiftin kısırlık sorunu tespit edildikten sonra aşılama yönteminin çift için uygun olup olmadığına karar verilir.

Aşılama yöntemi kimlere uygulanır?

  • Rahim ağzında mukus sorunu mevcut ise,
  • Cinsel ilişki kurulamıyorsa (vajinismus vs.)
  • Hafif sperm bozuklukları,
  • Açıklanamayan kısırlık, gibi problemlerde uygulanmaktadır.

Erkek adaydan alınan sperm örnekleri, laboratuvar ortamında özel işlemlerden geçirilir. Yıkama işlemi ile sperm kalitesi ve hareketliliği yükseltilir. Hazırlanmış olan sperm, anne adayına özel bir kanül ile transfer edilir. Aşılama tamamlandıktan sonra ise hasta kısa bir süre merkezde dinlendirilir. Aşılama yönteminin başarıya ulaşması için tüplerin açık olması oldukça önemlidir. Bu faktörün dışında erkeğinn hareketli sperm sayısınaın 5 milyon/ml olması önem teşkil eder. Kadının 35 ve yaş ve üzeri olduğu durumlarda, aşılama değil, direkt olarak tüp bebek tedavisi uygulanır.

Aşılama tedavisi ne kadar sürer?

Aşılama tedavisi anne adayının adet kanaması ile başlar. Aşılama yöntemi yaklaşık olarak 15 gün içinde tamamlanır. Hasta, adetin ilk günü muayene edilir ve adetin 3. Ya da 5. Günü tedavi için işlemlere başlanır. İlaçların etkinliği ve yumurta gelişimi sık sık kontrol edilir. Ultrason ile yumurtaların gelişimine bakılır.  Şayet yumurtalar istenilen seviyeye gelmiş ise çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinin yapılacağı zaman baba adayından sperm örneği alınır. Daha sonra elde edilen spermler laboratuvar ortamında hazırlanır ve en kaliteli spermler seçilerek rahmin içine bırakılır.

Aşılama yöntemi ile gebelik şansı nedir?

Aşılama tedavisinde başarı oranı tüp bebek yöntemine kıyasla daha az olabilir.  Fakat normal bir adet döngüsünde gebelik şansını %20 oranında arttırır.

Aşılama yöntemi başarılı olamamışsa ne olur?

Aşılama yöntemi oldukça pratik bir yöntem olduğu için yaklaşık 4 defa denenebilir. Bu denemeler başarıya ulaşmamışsa tüp bebek tedavisine başvurmak gerekir. Eğer anne adayının tüplerinde tıkanma ya da yapışıklı söz konusu ise, aşılamadan önce laparoskopi yapılması gerekebilir. Şayet çiftin yaş durumu dezavantajlı ise bir defa aşılama yöntemi denenir ve ardından tüp bebek tedavisine geçilebilir.

Aşılama tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Eğer kadının yumurtalık rezervleri iyi durumda değilse aşılama tedavisi ile zaman kaybedilmeden tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.
  • Şiddetli erkek kısırlıklarında da aşılama yöntemi ile zaman kaybedilmemeli, tüp bebek tedavisine başvurmak gerekmektedir.
  • Aşılama tedavisi süresince anne ve baba adayının sigara kullanımı ya da sigara kullanılan ortamlarda bulunmaktan kaçınması gerekir.
  • Aşılama tedavisi süresince beslenme koşullarının önemli olduğu unutulmamalıdır. Vitamin, mineral, protein ve kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır.